Viool en altviool

De viool is een instrument van hout en wordt een strijkinstrument genoemd. De snaren zijn van metaal of van kunststof. Door de F-vormige klankgaten komt het geluid naar buiten als je een snaar laat trillen. Dat trillen kan een mooi geluid worden als je met de strijkstok over de snaren strijkt. Er is dus geen vioolmuziek te maken zonder strijkstok, behalve het zogenaamde pizzicato. Dat is tokkelen met je vingers, zoals bij de gitaar. Andere strijkinstrumenten naast de viool zijn de altviool, cello en contrabas. De altviool is iets groter dan de viool en leg je net als de viool onder de kin als je hem bespeelt. De cello en contrabas zijn zo groot dat ze met een pin op de grond staan als je ze bespeelt.

De meeste mensen spelen viool gewoon voor hun plezier. Je kunt er ook je beroep van maken. Dan speel je in een orkest en geef je concerten. Tegenwoordig zie je ook violisten bij popbands en andere populaire muziek.

Je kunt al jong beginnen.
De viool en de strijkstok zijn in verschillende maten te koop en te huur. Je kunt dus al heel jong met vioollessen beginnen. Om goed viool te leren spelen moet je wel geduld hebben. Je moet elke dag oefenen, ook al heb je er soms geen zin in. Het gaat niet vanzelf, maar als je doorzet, zul je zeker veel plezier beleven aan het musiceren en kun je later ook met anderen samen spelen.

Viooldocent aan de Hillegomse muziekschool is Marleen Zoutman. Zij geeft ook altvioollessen. Marleen deed in 1998 examen aan het Conservatorium van Amsterdam. Hierna specialiseerde zij zich in de barokmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Marleen speelde in het Nationaal Jeugd Orkest en in het ” Jeunesses Musicales World Youth Orchestra”. In 2000 maakte zij deel uit van het Barokorkest van de Europese Unie, waarmee ze concerteerde op veel plaatsen in Europa. Marleen geeft behalve in Hillegom ook les in Heerhugowaard bij Cool kunst en cultuur, zie www.coolheerhugowaard.nl Verder speelt zij regelmatig mee in Barokensemble Eik en Linde www.eiklinde.nl , Concerto d’Amsterdam en Philharmonia Amsterdam. Een aantal keren vertolkte zij vioolsolo’s uit de Matthäus Passion en het Weihnachts Oratorium van Bach.

Marleen geeft les aan kinderen vanaf 4 jaar, maar ook volwassenen zijn natuurlijk welkom. Het plezier in het muziek maken staat bij de lessen voorop. Daarnaast besteedt Marleen in haar lessen veel aandacht aan het samenspel. Al in het eerste jaar zijn er mogelijkheden om samen te spelen met andere viool- en celloleerlingen. Daarnaast stimuleert Marleen haar leerlingen om in ensembles, orkesten en eventueel bands mee te spelen. Kinderen van 4- en 5 jaar geeft ze graag les in kleine groepjes, waarin naast het vioolspelen ook tijd is voor liedjes zingen en muzikale spelletjes.

Viool- en altviooldocente is Marleen Zoutman

Kennismakingsles
Heb je zin om op muziekles te komen maar wil je eerst een les uitproberen?
Geen probleem! Je kunt gedurende het hele jaar een kennismakingsles aanvragen zodat je eerst kunt kennismaken met de docent en/of het instrument. Deze proefles van 20 minuten is gratis.