Instrumentaal en vocaal

Klassieke muziek of improviseren? Of ben je meer voor hardrock? Bij de Hillegomse Muziekschool bepaal je altijd zelf, in overleg met je docent, hoe de lessen op jou persoonlijk worden afgestemd. Je geeft zelf aan waar je interesses liggen.
Voor instrumentale en vocale lessen zijn twee hoofd lesvormen mogelijk: de individuele les of de groepsles.

Individuele les
Als je kiest voor een individuele les, dan heeft dit als voordeel dat je zelf het tempo kunt bepalen en dat er meer op jouw eigen mogelijkheden en interesses kan worden ingesprongen. Binnen de individuele lessen zijn er verschillende flexibele lesvormen mogelijk. Een overzicht hiervan is achterin de brochure te vinden.
Om individuele leerlingen ook de kans te geven om samen te spelen zijn er verschillende ensembles waar de leerlingen aan kunnen deelnemen. Daarnaast worden jaarlijks de samenspeelweken gehouden.
De popafdeling kent de bandklas waarin leerlingen drie weken instrumentale les hebben en dan 1 x samenspelen.

Groepsles
algemeen - richtingen - foto 1Lijkt het je leuk om samen muziek te maken? De groepsles is dan echt iets voor jou! Tijdens het samenspelen leer je naar elkaar luisteren en op elkaar te reageren; kortom je leert van elkaar! De groepsles is alleen mogelijk als er een geschikte combinatie kan worden gemaakt van twee leerlingen die qua leeftijd en niveau goed bij elkaar aansluiten. Dit gaat altijd in overleg met de betreffende docent. De groepsles is bedoeld voor twee leerlingen die iedere week samen 40 minuten les hebben. Het inschrijven van een grotere groep is eventueel mogelijk in overleg met de docent.

Lessenkaarten
Voor leerlingen die hun instrument van vroeger weer eens op willen pakken of hun vaardigheden bij willen houden is de tienlessenkaart een goed alternatief. De vijflessenkaart is erg geschikt voor leerlingen die nog niet zeker zijn van hun keuze en nog een aantal kennismakingslessen nodig hebben voordat zij hun definitieve keuze maken voor een jaarcursus. Per persoon kan gebruik gemaakt worden van maximaal één lessenkaart per seizoen en per instrument.

Wat is muziekles?
In de lessen wordt samen met de docent gewerkt uit een methode of een muziekstuk ingestudeerd. De docent werkt hierbij aan technische en muzikale vaardigheden. Om jezelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen is het belangrijk om thuis ook aan de slag te gaan en regelmatig te oefenen. Bespreek dit ook met de docent tijdens de kennismakingsles en/of de eerste muziekles zodat je weet wat ervan je wordt verwacht.