Cello

De cello komt voor het eerst voor in de zestiende eeuw. Maar pas in de achttiende eeuw werd het instrument echt belangrijk als solo-instrument.

Cello is een afkorting van Violoncello, de eigenlijke naam, die bijna niet meer gebruikt wordt. De cello behoort, net als de viool, tot de meest geliefde strijkinstrumenten. Hij is gemaakt van hout en wordt bespeeld met een strijkstok. Z’n vorm lijkt veel op die van de viool, maar hij is een stuk groter.

Hoe bespeel je de cello?
De cello staat met een metalen pen op de vloer en wordt zittend tussen de knieën gehouden. Door over de snaren te strijken gaan deze trillen, waardoor er een mooie klank klinkt. Zo kun je hele hoge tonen, maar
ook zeer lage tonen maken. Zelfs zonder strijkstok kun je op de cello spelen door met de vingers te tokkelen op de snaren. Dit noem je ‘pizzicato’. Om op de cello heel hoog te spelen gebruik je ook de duim, wat dan ‘duimpositie’ genoemd wordt. Hierdoor kun je met vijf vingers spelen.

De cello biedt vele mogelijkheden

Je kunt met de cello veel kanten op. Zo kun je alleen (solo) spelen, met meer cello’s, of samen met andere instrumenten. Er bestaan heel mooie muziekstukken voor twee, drie, vier en zelfs voor acht cello’s. Wanneer je het heel goed doet, kun je zelfs in een orkest spelen.

Evenals bij de viool kun je al heel jong met de cellolessen beginnen. Er bestaan namelijk ook kleinere cello’s. Als je op les komt zul je meestal ook noten leren lezen. Je docent zal je precies uitleggen hoe dat gaat. De lessen zijn in principe wekelijks en vinden plaats als combinatieles (meestal twee of drie leerlingen per les)
of tegen meerprijs als individuele les.

Je (eerste) eigen cello
Heb je nog geen cello, dan zul je die eerst moeten kopen. Een goede cello koop je vanaf ongeveer 1850 euro. Daar komt dan nog wel je strijkstok van circa 100 euro bij. Informeer bij je docent waar je eventueel een goede cello kunt huren. Je hoeft niet altijd meteen te kopen. Huur kost je vanaf circa 220 euro per jaar.
Hebben jij of je ouders nog vragen? Dan kun je natuurlijk altijd de muziekschool bellen.

Cellodocent is Sebastiaan de Rode

Kennismakingsles
Heb je zin om op muziekles te komen maar wil je eerst een les uitproberen?
Geen probleem! Je kunt gedurende het hele jaar een kennismakingsles aanvragen zodat je eerst kunt kennismaken met de docent en/of het instrument. Deze proefles van 20 minuten is gratis.